top of page

Dini Travma

Bir travma terapisti olarak travma çeşitleri üzerinde durarak terapi seanslarımda iyileşmeye yolculuk ederken “ dinsel travma” ile yolumuz kesişti. Bu sadece Türk toplumunda ve ya orta doğu toplumlarında değil batı toplumlarında da genel bir sorun. Yani varlığını kabul etmemiz gereken gözlerimizi kapatıp kulaklarımıza tıpa takınca geçmeyecek bir durum. Hassas bir konu! Çünkü din kendinden daha yüce bir gücün varlığını hissetmek merhametle beraber gelir. Bunun tersi öğretilerle büyümek ise kişiyi anxious bir yapıda kaygı içinde olma haline yönlendirir. Zamanla karar verme becerisi düşük olan, yönetilmeye alışmış, sorgulamadan uzaklaşmış kişiler haline gelir böyle insanlar.. Gelin bilimsel olarak araştırdığım kaynaklardan elde ettiklerime bakalım🙂



Dini travma

Dini travma kişinin bir grup ve dini lider eksenin de yaşarken otoriteci, korku odaklı,ve utandırıcı bir cercevede maruz kalmasıyla oluşan kişinin ruhsal, sosyal ve duygusal olarak zarar görme , yaralanma halidir.


Dini travmada bazı önemli noktalar

Ruhsal istismar: Dini unsurları kullanarak kişiyi manipule etme


Korkuya dayalı öğretailer: Ödül ve Ceza öğretileriyle çocukluktan itibaren kişide gerçeklikten uzak kaygı durumu ortaya çıkarmaya neden olma.Bu kişide hipervijilans sürekli kaygı da ve tetikte olmak hali yaşayabilir.


Özerklik kaybı: kişi kendi kararını vermekten uzaklaşır. Toplum normlarına göre hareket eder. Kimliğini bulmakta zorlanır.


Reddedilme ve İzolasyon: Kişi topluluktan ayrıldığında sevdiklerini kaybetme ve dışlanma durumu yaşayabilir.


Kimlik Çatışması: Kili kendini hissettiği otantik benliği ile dini grubun özellikleri çatıştığında değersizlik, utanç ve günahkarlık duygularını içselleştirebilir ( çünkü küçükken çatışmak günahtır mesajı verilmiştir kişiye)


Dini travma sonucu ortaya çıkması olası ruhsal bozukluklar

  • Anksiyete

  • Depresyon

  • Kabuslar, ezici düşünceler , özgüvensizlik hali

  • Cinsel bozukluklar ve utanç

  • Sınır koymada zorlanma

  • Travma sorması stres bozukluğu


Din kendi başına travmatik değil sakinleştirici , rahatlaştırıcı öz benliğini bulmaya yardım eden bir kendinden üst bir gücün olduğuna inanma kaynağıdır. Onu travmatik yapan yanlış öğretiler, korku ve kaygıya dayandırılan bir din anlayışını kişiye aşılamaktır.


Bu konuda bazı kitaoip- kaynak önerileri söyle

Leaving the fold - Markena Winell

Religious Trauma survival Guide

Pure inside the Evangelical Movement That shamed a generation of young women how I brook free- Linda Key Klein


Basetme serüveninde terapi yolları

EMDR Trauma Therapy

CPT cognitive processing therapy

Ro- DBT Radikal açık therapy

Comments


© 2025 by TTP

bottom of page